15 şehir hastanesiyle ilgili sorun kalmadı

28 Mart 2015 Cumartesi  00:49

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "15 şehir hastanesiyle ilgili şu anda Bakanlık olarak yasal anlamda, hukuksal ve idari anlamda bir sorun kalmadı" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Müezzinoğlu, şehir hastanelerinin Türkiye'nin sağlıktaki gelecek vizyonu için çok önemli olduğunu belirtti.

Sağlıktaki dönüşümün şehir hastaneleri ile çok daha iyi kavranabileceğini ifade eden Müezzinoğlu, "Ülkemiz, inşallah en geç 2018 yılı itibariyle, dünyaya da örnek olarak sunulacak bir vizyon projenin sonuçlanmış halini görecek" değerlendirmesini yaptı.

Müezzinoğlu, bugün itibariyle ülke genelinde 15 şehir hastanesinin ihale süreçlerinin tamamlandığına işaret ederek, özellikle Ankara Bilkent'teki inşaatın çok daha hızlı devam ettiğini bildirdi. Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Ankara Bilkent'in yüklenici firması, inşallah bizleri mahcup eder. Onlar, bize seneye bu vakitte teslim edeceklerini söylüyor. Yani, bir yıl sonra 3 bin 650 yataklı çok büyük bir kompleks, kapalı alanı yaklaşık 1,5 milyon metrekare olan bir hastane. Taahhüt ettiği süreden 1,5 yıl erken teslim etmeyi öngören yol haritasını belirlemiş.

Bunun dışında Elazığ, Yozgat, Adana, Mersin'de de inşaatlar hızla devam ediyor. Depremde birinci bölge olan yerlerde, deprem izolatörü mecburiyeti var. Buraya deprem izolatörleri getirmek mecburiyeti olduğu için de yaklaşık 6 aylık temel atma safhasında bekleme süresi var. Manisa, bu nedenle biraz bekliyor. Konya'da yer değişikliği yaptığımız için yeni yerin teslimi süreci var. Kocaeli'nde askeriyeden aldığımız, askeriye de daha önce orada mühimmat depoladığı için mühimmat, mayın var mı yok mu diye zemin temizleme çalışması 15-20 gün içinde bitecek. Onlarla ilgili kısmi beklememiz var ama 15 şehir hastanesiyle ilgili şu anda Bakanlık olarak yasal anlamda, hukuksal ve idari anlamda bir sorun kalmadı.

Gaziantep'de de kamuoyu dedi ki 'İdeal yer, burası olmalı.' Biz o yerle ilgili araştırma yaptık, çalışmalar yapıldı. Bu nedenle zaman kayıplarımız oldu. Bursa'da yine benzer şekilde orman ile ilgili dernekler, yürütmeyi durdurma davaları açtı. Onları bitirdik. Şu anda sıkıntımız var diyebileceğimiz bir iki yer dışında, 15 şehir hastanemizin 12-13'ü yolunu buldu. Fiilen, inşaatlarına başladı. O, bir iki tane de bir iki ay içinde, basit idari veya bürokratik, hukuksal sorunlarını çözerek, ekonomik olarak finansman sorunlarını bitirme aşamaları tamamlanmış olacak."

- "Kütahya Şehir Hastanesi'nin de onayı alındı"

Bakan Müezzinoğlu, Tekirdağ, Şanlıurfa, Denizli ve Samsun şehir hastanelerinin ihale süreçlerinin devam ettiğini, en geç bir iki ay içinde bu ihalelerin tamamlanarak, yüklenici firmalara teslim edileceklerini bildirdi.

Kütahya Şehir Hastanesi'nin, Yüksek Planma Kurulu'dan (YPK) onayının alındığını ve Resmi Gazete'de açıklanmasını beklediklerini anlatan Müezzinoğlu, bu aşamadan sonra Kütahya Şehir Hastanesi'nin de ihale sürecinin başlayacağını bildirdi.

Müezzinoğlu, ihale süreçlerinin yaklaşık 3-4 ay sürdüğünü ifade ederek, "Şehir hastaneleri, bu ülkenin yalnız kendi insanına sağlık hizmeti sunumundaki başarılarını değil, yakın coğrafyasındaki 1,5 milyar nüfusa sağlık hizmeti sunan güçlü, saygın bir ülke olmamızın güçlü alt yapısını da oluşturmaktadır" diye konuştu.

Bu projenin en büyük sahibinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, Erdoğan'a teşekkürlerini sundu. Müezzinoğlu, "Tarih de bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızı, şehir hastanelerinin mimarı olarak kaydedecektir" ifadesini kullandı.

- "Huzur, güven ortamı, zorluklarımızı ortadan kaldıracak"

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, Diyarbakır'da da iki şehir hastanesinin YPK onayında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hakkari'de, Batman'da, Yüksekova'da, Van'da bu anlamda bölgenin Tekirdağ'dan, Edirne'den veya Balıkesir'den farklı bir fiziksel altyapısı bugün de yok. Şu anda Tekirdağ'daki normal devlet hastanesi 45-50 yıllık ve gerçekten Tekirdağ'a yakışmıyor. Ama Hakkari'ye, Mardin'e gittiğimde, Mardin'de de Hakkari'de, Van'da da bu anlamda son derece modern hastaneler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Diyarbakır'da da... Dolayısıyla, bizim için ülkenin her köşesi değerlidir, her köşesindeki vatandaşımız da hizmeti en ideal şekilde alma hakkına sahiptir.

Güneydoğu'daki koşullar nedeniyle zorlandığımız, insan sağlık elamını istihdamında sorun yaşıyoruz. Yani, Şırnak'ta bir hemşiremizi, bir uzman hekimimizi tutmakta zorlanıyoruz. Mecburi hizmete gönderiyoruz, biter bitmez kaçmak istiyor. Dolayısıyla, burada huzur ve güven ortamı, sağlık hizmeti sunumumuzdaki zorluklarımızı ortadan kaldıracak. Daha rahat hizmet sunacağız ve vatandaşımız hak ettiği hizmetleri daha güçlü, daha güvenli alabilecek."

Müezzinoğlu, bu anlamda özellikle 4924 sayılı bir yasa ile ücretlerde de farklı bir düzenlemeye gittiklerini dile getirerek, "Çakılı kadro dediğimiz teşvik edici unsurları da yüksek olan uygulamaları, özellikle Güneydoğu bölgemizde ve doktor istihdamında zorlandığımız bölgelere bu kadroları tahsis etmeye başladık" dedi. Bunun, önemli bir katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Müezzinoğlu, maddi ya da yasal olarak ne destek verilirse verilsin huzur sağlanmadığı sürece yeterli olmayacağının altını çizdi. Müezzinoğlu, "Eğer bir ortam güvenli ve huzurlu değilse, orada güçlü sağlık hizmeti sunma şansımız ne yazık ki arzu ettiğimiz noktada olmaz" diye konuştu.

-"İnşallah, Çözüm Süreci hedefe ulaşacaktır"

Çözüm Süreci'nin sağlık hizmetleri üzerindeki etkisiyle ilgili olarak da Müezzinoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Barış ve Çözüm Süreci, bana göre bu milletin en önemli, tarihi, başarması gereken bir süreçtir. Esasında, fıtratında birlikte yaşama, fıtratında birlikte mücadele etme, fıtratında milletçe birlikte farklı zorlukları aşabilme tecrübesi ve geçmişi olan bir milletiz.

Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünü kutluyoruz. Bugünlerde kutladığımız o Çanakkale Zaferi, esasında milletçe hep beraber başardığımız bir zaferdir. O nedenle ayrıştırmayı değil, çatıştırmayı değil, birlikte geleceğin güçlü hayallerini kurabilen, güçlü hedeflerine yürüyebilen bir millet olmayı başarabilmeliyiz. O nedenle biz Sağlık Bakanlığı olarak 112 hizmetlerinde de halk sağlığı hizmetlerinde de diğer kamu hastaneleri hizmetlerinde de bizim için Yüksekova ile Edirne'nin Uzun Köprü arasında hizmet dağılımı açısından bir ayrıcalığımız yok. Bizim, zorlandığımız güvenlik ortamı. Güvenlik sorunu nedeniyle oralardaki kadroları tutmakta ve hizmet vermelerini sağlamada zorlanabiliyoruz.

İnşallah, bu Çözüm Süreci, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek bir hedefe ulaşacaktır. Gidişat, zaman zaman sıkıntıları olsa bile, doğru istikamette yürüyor. Başarıya ulaşacağına da inanıyorum."

Bakan Müezzinoğlu, AK Parti'nin 2015-2019 seçim beyannamesinde olması öngörülen sağlık uygulamalarını şimdiden açıklamanın doğru olmayacağını, bunun Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi. Beyannamede yer alması öngörülen konuları bir toplantıyla değerlendireceklerini belirten Müezzinoğlu, obezite, sağlık turizmi, şehir hastaneleri, sigara kullanımı ile mücadele gibi bugüne kadar gündemde olan ve devam eden projelerin de seçim beyannamesinde yer almasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/15-sehir-hastanesiyle-ilgili-sorun-kalmadi-haberi-217660.html