Ak Parti kongresine Erdoğan rüzgarı esti!

12 Eylül 2015 Cumartesi  13:00

Türkiye'yi 13 yıldır kesintisiz yöneten AK Parti'nin, 5. Olağan Büyük Kongresi bugün yapılıyor. Parti yönetiminin yeniden şekilleneceği kongrede, tüzükte de değişiklikler yapılacak. Davutoğlu, kongre salonunda yapacağı konuşma öncesi salonun dışında bulunan vatandaşlara seslendi. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan gibi dik durduk. Kurulan tuzaklara boyun eğmedik. 1 Kasım'da sefere hazır mısınız? Büyük Türkiye hedefine yürüyor muyuz?" dedi. Davutoğlu ve eşi salona girdiğinde kürsüden de Nurullah Genç'in, "Uyan artık yiğidim" şiirinden dizeler okundu. Kongreye Erdoğan damga vurdu. Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak hazırlanmış bir tanıtım filmi yayınlandı.

 



"BÜYÜK FETHE YÜRÜYEN DEDELERİNİZ GİBİ HOŞ GELDİNİZ"

 



Ak Parti Genel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dışarıda bulunan partililere seslendi. Davutoğlu, "Siz bu zor zamanda Türkiye'de sanki olağanüstü bir durum varmış gibi, kriz çıkarmaya çalışanlara karşı Türkiye'nin her yerden Ankara'ya aktınız. Anadolu'dan Rumeli'ye giden atalarınız gibi, büyük fethe yürüyen dedeleriniz gibi geldiniz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Böyle zor zamanlarda Ak bayrağı, al bayrağı yüceltmekten gurur duyuyoruz. Varlığınızla varlığımız pekiştirdiniz. Allah sesimizi gür eylesin, bastığımız toprağı kadim eylesin. Vatanın birliği için hiç korkmadan cesaretle şer odaklarına, terör odakların yürüyen yiğitler gibi o emanetlere güç vermeye geldiniz. 7 Haziran sonrası çok kriz çıkarılmaya çalışıldı. Bir anda PKK'sı, DEAŞ'I dışardaki odaklarla birlikte düğmeye bastılar" diye konuştu.






"AK PARTİ 1 KASIM'DA ZAFER İÇİN HAREKETE GEÇİYOR"


Davutoğlu, "Ak Parti'nin kazanımlarını yerle bir etmek için harekete geçtiler. Ak Parti 1 Kasım'da zafer için harekete geçiyor. AK Parti kadroları istikbal için, huzur için yürüyor. 7 Haziran'dan sonra yaşananları gördük. Herkes, kimlerin ülkeyi parçalamak için harekete geçtiğini gördü. Kimlerin Türkiye'de güçlü bir yönetime ihtiyaç varken iktidardan kaçtığını gördü" dedi.



"SEFERE HAZIR MISINIZ?"



Davutoğlu, "Biz dik durduk sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi hep dik durduk. En zor şartlarda bile millet gür bir ses istediğinde işte buradayız, işte sesimiz dedik. Sefere hazır mısınız?" dedi.

Ardından salona giren Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu'yla partilileri selamladı.



ERDOĞAN FİLMİ GÖSTERİLDİ



AK Parti'nin 5. Olağan Kongresi'nde, AK Parti'nin Kurucu Başkanı, halk oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatına anlatan film gösterildi. AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi, Divan Başkanlığının seçilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. İstiklal Marşı'nın okunması sırasında 81 ili temsilen yöresel kıyafet giyen kadınlar, bulundukları platformda Türk bayraklarını açtılar. Kongrede, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşması öncesinde, AK Parti'nin Kurucu Başkanı, halk oyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatını anlatan tanıtım filmi gösterildi.

 

 

 

 

 




Kongreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ve kızları Sümeyye Erdoğan ile Esra Albayrak da katıldı.



KONGREYE ERDOĞAN DAMGASI



Tanıtım filmi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seslendirdiği şair Sezai Karakoç'a ait "Sürgün ülkeden başkentler başkentine" adlı şiirle sona erdi. Tanıtım filminin ardından salonda "Recep Tayyip Erdoğan" tezahüratları yükseldi.



Sezai Karakoç'un "Sürgün ülkeden başkentler başkentine" şiirini okumak için tıklayın



Gündemin okunmasının ardından kongreye gönderilen mesajlar okundu. Kongreye katılmayan AK Parti'nin ilk genel başkanı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği kutlama mesajı da partililere okundu.

 



ABDULLAH GÜL MESAJI OKUNDU



11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AK Parti 5'inci Olağan Kongresi'nde mesajı okundu. Kongreye katılmayan Gül, mesajında "Bugün ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir. Yiğit vatan evlatlarımız hain terör saldırılarında şehit düşerken; bölgemizde ve ötesinde yaşanan insani, siyasi ve ekonomik sorunların yakıcı etkileriyle karşı karşıyayız. İnanıyorum ki bu olumsuz şartlar karşısında, AK Parti, kuruluşundaki kimliğinden ve ideallerinden kopmadan, hak ve hukuktan uzaklaşmadan, erdem ve vefa temelinde, ortak akılla hareket ederek milletimizin sorunlarının çözümü olmaya devam edebilecektir" dedi.

MÜZİKSİZ KONGRE



AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi için partililer, Ankara Arena Spor Salonu'na alınmaya başlandı.

Kongreye il dışından yoğun katılım olması nedeniyle şehrin 5 girişinde, kontrol noktaları oluşturuldu. Bu noktalara otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanına ulaştı. Partililer, tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona yürüdü. Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere, kumanya ve su servisi yapıldı.



Salon çevresi bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Kongreye katılacak vatandaşlar için 8 güvenlik noktası oluşturuldu. Vatandaşlar detaylı üst aramasından geçirildikten sonra alana alınıyor.

Salona giremeyen partililer için dışarıda dev ekranlar kuruldu, ekranların önünde oturma düzenekleri oluşturuldu.

Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar bulunuyor.

Şehitlerin aziz hatıralarına saygı gereği, kongrede müzik çalınmayacağı anons edildi.



CHP VE MHP VAR, HDP YOK

 



Davetli olmasına rağmen kongreye HDP'den kimsenin katılmaması dikkat çekti. TBMM'de temsil edilen partilerden sadece CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Kongre'ye katıldı.



GÜVENLİK ÖNLEMLERİ



AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi nedeniyle günler öncesinde yapılan planlamayla geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevik kuvvet, güvenlik şube, terör, trafik ve özel harekat ekipleri başta olmak üzere Ankara Emniyet Müdürlüğünün tüm birimlerinden toplam 2 bin 500 polis, kongre nedeniyle görev yapıyor.

Cumhuriyet Caddesi Gar Kavşağı ve Baruthane Kavşağı giriş çıkışları ile Hipodrom Caddesi (Ulaştırma Kavşağı ile Gar Kavşağı arası alt geçit hariç), gece saat 00.00'dan kongre sona erene kadar trafiğe kapatılırken, araçlar diğer güzergahlara yönlendiriliyor.

Öte yandan, kongre süresince bir polis helikopterinin de havadan denetim yapacağı öğrenildi.

TÜRK SİYASİ HAYATINA DAMGA VURDU



Türkiye'nin son 13 yılına damga vuran AK Parti'den, kurucu lider Recep Tayyip Erdoğan ile kurucular kurulu üyesi Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilirken, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek, İsmet Yılmaz TBMM başkanı oldu. Gül ve Erdoğan'ın ardından Ahmet Davutoğlu başbakan olarak 62. hükümette yer aldı.



AK Parti, 14 Ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra girdiği ilk genel seçimde iktidara gelerek kesintisiz 5 hükümet kurdu. 13 yıl tek başına iktidara gelen AK Parti, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. AK Parti, biri olağanüstü, dördü olağan olmak üzere 5 kongre yaptı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti'yi 3 Kasım 2002 seçimlerine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Bülent Gedikli, Hayati Yazıcı, Necati Çetinkaya, Belma Satır gibi kurucu kurulu ve ilk MKYK üyeleri götürdü.



KURULDUKTAN 14,5 AY SONRA İLK KAPATMA DAVASI AÇILDI



Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 3 Kasım 2002 seçiminden 10 gün önce AK Parti'ye kapatma davası açtı. Kanadoğlu tarafından hazırlanan iddianamede, AK Parti'nin kapatılmasının yanı sıra Erdoğan'ın partideki görev ve yetkilerinin tedbiren kaldırılması talep edildi.



AK Parti bu şartlarda girdiği 2003 seçimlerinde geçerli oyların yüzde 34,63'ünü alarak tek başına iktidar oldu. Erdoğan'ın siyasi yasağı sebebiyle Abdullah Gül başbakanlığında kurulan ilk AK Parti hükümeti Türkiye'nin 58. hükümeti oldu.



Siyaset yasağı sebebiyle 3 Kasım seçimlerine giremeyen Erdoğan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçildi. Gül başkanlığındaki 58. hükümetin 12 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından Erdoğan, 14 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu.



İktidar partisi olan AK Parti ilk yerel seçim sınavını 28 Mart 2004'de verdi. İl Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre, yüzde 41,67'lik oyla birinci oldu ve belediyeler bazındaki sonuçlara göre, bin 950 belediye kazandı.

AK PARTİ'Yİ İKTİDARA TAŞIYAN KADRO



AK Parti 1. Olağan Büyük Kongresi'ni 59. hükümetin kurulmasından yaklaşık 7 ay sonra 12 Ekim 2003'de yaptı ve genel başkanlığa geçerli oyların tamamını alan Erdoğan seçildi. Partinin ilk büyük olağan kongresinde, 50 kişilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'na 59. hükümette görev yapan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, devlet bakanları Beşir Atalay ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu seçildi. Kongrede, MKYK'nın 26 üyesi yerini korurken 24 yeni isim kurul üyeliğine seçildi.



Erdoğan başkanlığındaki 59. hükümet ile iktidar partisi konumundaki AK Parti 2. Büyük Olağan Kongresi'ni 11 Kasım 2006'da yaptı. Bu kongrede de Erdoğan geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildi. 3 Ekim 2009'a kadar partiyi yöneten isimler, aynı zamanda Cumhurbaşkanı seçimi, genel seçim ve anayasa değişikliği referandumundan başarıyla çıktı. Bu kongrede parti MKYK'sına seçilen Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Beşir Atalay, Güldal Akşit 59. hükümetin kabine üyeleri arasında da yer aldı.



TBMM'nin 23. dönem milletvekillerini belirlemek için 22 Temmuz 2007'de yapılan seçimlerde AK Parti yine tek başına iktidara gelirken, Erdoğan başkanlığında AK Parti'nin üçüncü, Türkiye'nin 60. hükümeti kuruldu. AK Parti MKYK üyeleri Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Beşir Atalay, Egemen Bağış, Nihat Ergün aynı zamanda 60. hükümetin bakanlar kurulu üyeleri olarak da görev yaptı.



TÜM SEÇİMLERDE BİRİNCİ OLDU



2009 yerel seçimlerinde 15 milyon 513 bin 554 seçmenin oyunu alan AK Parti, İstanbul ve Ankara gibi 10 büyükşehir belediyesi ile beraber toplamda da bin 442 belediyeyi kazandı.



Erdoğan'ın Dışişleri Baş Danışmanı Ahmet Davutoğlu 60. hükümetin Dışişleri Bakanı olarak 1 Mayıs 2009'da TBMM dışından atandı.



AK Parti'nin 2. Olağan Büyük Kongresi sonrası oluşan MKYK'sı, 21 Ekim 2007'de Türkiye'de, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere, bir takım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması sürecini de yürüttü.



Ahmet Necdet Sezer'in yerine Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007'de Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti.




AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'ni 9 Ekim 2009'da yaptı. Kongrede, Ahmet Davutoğlu, Asuman Erdoğan, Ayşe Türkmenoğlu, Bülent Arınç, Emine Çift, Fatma Salma Kotan, Hüseyin Çelik, Kürşad Tüzmen, Mahir Ünal, Mazhar Bağlı, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Oymak, Mutlu Alkan Kütüklüoğlu, Sadık Badak, Salih Kapusuz, Suat Kınıklıoğlu ve Zeynep Karahan Uslu MKYK'nin yeni üyeleri olarak belirlendi.


Anayasa referandumu ile genel seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi sonrası, TBMM'nin 24. dönem milletvekillerini belirleyecek olan 2011 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 49,8 oranında oy alarak büyük bir başarıya daha imza attı. Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığındaki AK Parti kadroları dördüncü kez tek başına iktidara gelirken, Türkiye'nin 61. hükümetini de kurdu.



MKYK üyeleri, Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı, Ömer Çelik, Mehmet Müezzinoğlu 61. hükümetin kabine üyeleri arasında yer aldı.



AK PARTİ'NİN İLK OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ



AK Parti, 30 Eylül 2012'de 4. Olağan Büyük Kongresi'ni yaptı. 4 kongreye de başbakan olarak giren Erdoğan, yeniden genel başkanlığa seçildi. 61. ve 62. hükümeti kuran AK Parti'nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyelerinden Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Nihat Zeybekci bu hükümetlerde bakan olarak görev aldı.



Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yapılan 1. Olağanüstü Kongresi'ni toplayan AK Parti'nin yeni genel başkanı Ahmet Davutoğlu oldu.




Davutoğlu, genel başkanlığındaki AK Parti'nin MKYK'sı şu isimlerden oluştu:



"Abdülhamit Gül, Abdülkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Çiğdem Erdoğan Atabey, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Zeliha Nükhet Hotar, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Haluk İpek, Hasibe Özlem Çepni, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mazhar Bağlı, Menderes Mehmet Tevfik Türel, Mehmet Akın, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Şentop, Necla Hattapoğlu, Nihat Zeybekci, Numan Kurtulmuş, Nurettin Nebati, Osman Can, Ömer Bolat, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Süleyman Soylu, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Armağan Uslu."


Davutoğlu'nun genel başkanlığında 7 Haziran seçimlerine giren AK Parti, yüzde 40,87 oy almasına rağmen tek başına iktidar olamadı. Seçimlerde parti tüzüğünde yer alan üç dönem kuralı sebebiyle kurucular kurulu ve MKYK üyesi birçok isim aday olamadı. Seçimlerden sonra Başbakan Davutoğlu 62. hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Ak-Parti-kongresine-Erdogan-ruzgari-esti-haberi-217965.html