Cizre'de halkın durumu nasıl?

11 Eylül 2015 Cuma  18:28

Cizre'de sokağa çıkma yasağı 8. gününde. Silah ve patlama seslerinin kesilmediği ilçede halk büyük sıkıntılar yaşıyor. Şimdiye kadar çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin de yaralandığı ilçede hayat tamamen durmuş durumda. İnsanlar bırakın sokağa çıkmayı, pencereden bakmaya dahi korkuyor.

 


DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLAMASINA TEPKİ



Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cizre'de sadece 1 sivilin hayatını kaybettiğini ve bütün fırınların açık olduğunu söylemesi, halk tarafından tepki ile karşılandı. Vatandaşla şu ana kadar çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini, fırınların da unların tükenmesi sebebiyle hizmet veremediğini ifade ediyor. Market ve bakkalların kapalı olması sebebiyle yiyecek bir şey bulamayan halk, canlarını hiçe sayarak çevredeki evlerin bahçelerindeki sebzeleri topluyor. HDP heyetinin ilçeye geleceğini öğrenen vatandaşlar, ilk önce büyük bir sevinç yaşadı. Ancak heyetin Cizre’ye girememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar. Çöplerin birikmesi, su ve elektrik kesintileri, gıda ve ilaçların olmaması başlıca sorunlar.



EVLERDEKİ GIDA MADDELERİ BİTMEK ÜZERE



Evlerinden çıkamayan vatandaşlar elektriklerin verildiği zamanlarda televizyon başına geçerek ilçelerinde olup bitenleri merakla izliyor. ‘Acaba ölenler arasında bizim çocuklarımız da var mı?’ diye merak ediyorlar. Silah sesleri geldiği zaman korku içinde pencereden olup biteni anlamaya çalışıyor. İnternet iletişimi WI-FI’ler üzerinden sağlanıyor. Bu sebeple vatandaşlar WI-FI şifrelerini paylaşarak birbirleriyle haberleşiyor. Evlerdeki gıda malzemeleri tükenme noktasına gelmiş durumda. Kimi vatandaşlar ellerindeki gıda malzemelerini olmayanlarla paylaşıyor. Bazı evlerde sadece bulgur pilavı ile öğünler geçiştiriliyor. Bulgur stokları da bitmek üzere.



KIYAFETLER DETERJANSIZ YIKANIYOR



Geceleri kimse uyuyamıyor. Bazı vatandaşlar çatışmaları gözyaşları ile izleyip dua ediyor. Kalabalık evlerde namazlar cemaat ile kılınıyor ve toplu olarak dua ediliyor. Özellikle çatışmaların olduğu mahallelerde su ve elektrik kesintileri yaşanıyor. Cizreliler banyo ihtiyaçlarını gidermekte de zorlanıyor. Havanın sıcak olması sebebiyle terleme çok olduğu için sık kıyafet değiştirmek gerekiyor. Kirlenen kıyafetler ise evlerdeki deterjanlar bittiği için sadece su ile yıkanıyor.



90’LI YILLARDA BİLE BÖYLE BİR ZULÜM YAŞANMAMIŞ


Cizre’nin yaşlı insanları, 90’lı yıllarda bile böyle bir zulüm yaşamadıklarını belirtiyor. Bir vatandaş “90’lı yıllarda öldürülen terörist başına ödül veriliyordu. JİTEM ve polisler tek tek insanları öldürüp PKK’lı diye veriyorlardı. Şimdi ise bizleri evlerimizde çoluk çocuk demeden öldürüyorlar.” diyor. İnsanlar ‘Ne olacak bizim halimiz?’ diyerek gözyaşı döküyor.

 


CUMA NAMAZINA GİDEMEDİLER

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle çatışma olan mahallelerdeki vatandaşlar cuma namazına da gidemedi. Halk sadece günlük ihtiyaçlarından değil, ibadetlerini de yerine getirmekten mahrum edilmiş durumda.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Cizre-de-halkin-durumu-nasil-haberi-217943.html