Selahattin Demirtaş Cizre'ye giremedi!

11 Eylül 2015 Cuma  17:03

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla Cizre'ye doğru yürüyüşe geçen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri, güvenlik güçleri tarafından engellendi. HDP heyeti halen İdil ilçesinde bulunuyor.



Köy yolları ve vadileri kullanarak İdil üzerinden Cizre'ye giden HDP'liler, Çevik Kuvvet polisi tarafından durduruldu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Burası polis değil, jandarma bölgesi. Bizi engelleyemezsiniz." demesine rağmen polisler, valinin talimatıyla görevlendirildiklerini söyledi. Cizre'deki sokağa çıkma yasağı sürerken, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinden oluşan HDP heyeti Şırnak'ın İdil ilçesinde bekliyor. HDP'lilerin yürüyerek veya araçla Cizre'ye gitmelerine izin verilmiyor.

 

KANDİL'İN YOLUNU GÖSTERMELERİ MANİDAR

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Kürtler, buzla ovarak kokmasını önledikleri çocuklarının cenazelerini defnetmek istiyorlar. Bu kadar insani bir şeyi bile onlara çok görenlerin hala hamaset yapmaları, Cizre’ye giden heyetimize de Kandil’in yolunu göstermeleri son derece manidar.” dedi.

 


Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ile aralarında Fikret Başkaya, İsmail Beşikçi, Baskın Oran'ın da bulunduğu Ankaralı entelektüel, yazar, sanatçı, akademisyen ve aktivistler HDP Genel Merkezi'ne geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Heyeti HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen karşıladı.



Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ayhan Bilgen, Ankara Düşünce Özgürlüğü Girişimi'ne yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür ederek, Cizre olaylarını değerlendirdi. "Cizre’de sivillerin ölüp ölmediği konusundaki polemik, bize sadece Başbakan’ın futbol maçına giderken asker kayıplarını öğrenip öğrenmediğiyle ilgili bilgi üzerinden değerlendirilmeye layık bir durumdur" diyen Bilgen, şöyle devam etti: “4 saatte asker kayıplarını öğrenemeyen bir başbakan’ın 4 günde sivil öldü mü ölmedi mi konusunu öğrenme yeteneğinin, yetkisinin olmadığını bütün Türkiye biliyor. Sadece bizim orada bulunan milletvekillerimiz değil CHP heyetinin de dün açıkladığı rakamlar orada 10 yaşında bir çocuğun da 70 yaşında insanların da hayatını kaybettiğini çok net gösteriyor.”



“CİZRE’YE GİDEN HEYETİMİZE KANDİL’İN YOLUNU GÖSTERMELERİ SON DERECE MANİDAR”



Bilgen, "Kürtler hala ne istiyor diye soranlara, onurlu yaşamayı, dilini, kültürünü çok görüyorsunuz ama cenazelerini gömmek istiyorlar. Buzla ovarak kokmasını önledikleri çocuklarının cenazelerini defnetmek istiyorlar. Bu kadar insani bir şeyi bile onlara çok görenlerin hala hamaset yapmaları, Cizre’ye giden heyetimize de Kandil’in yolunu göstermeleri son derece manidar.” ifadelerini kullandı.



“BUGÜN DE BİR 12 EYLÜL DENEMESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”



AK Parti kongre tarihinin beş yıl önceki referandum gibi özenle seçildiğini ifade eden Ayhan Bilgen, “Kenan Evren’in ruhu içine kaçanların başka bir tercihte bulunmasını zaten beklemiyoruz ama 5 yıl önceki referandumu bize sanki referandum geçerse Asr-ı Saadet'te yaşayacağız, Türkiye bir cennet olacak gibi sunanlar ondan sonraki 5 yılda yaşananların sorumlularıdır. Bugün de bir 12 Eylül denemesiyle karşı karşıyayız.” şeklinde konuştu.



”BİZİM BİLGİMİZ DAHİLİNDE NE GRUBA NE DE PARTİ YÖNETİMİMİZE GELMİŞ BİR DAVET ŞU ANDA YOK”



Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bilgen, 'yarınki kongre için HDP’ye bir davet geldi mi' sorusuna, şunları kaydetti: “Bizim bilgimiz dahilinde ne gruba ne de parti yönetimimize gelmiş bir davet şu anda yok. Ama içeride yanan bir odamız var. İlk evraklar oraya geliyor. Hem davetiye gönderdi, sonra da yaktılarsa doğrusu onu bilmiyoruz.”



“DEVLET TERÖRÜ HER ALANDA ACIMASIZCA”



Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay, iktidarın yönetimi kaybetmemek için iç savaşa karar verdiğini söyledi. Abakay, “Devlet terörü her alanda acımasızca. AKP milletvekilinin öncülüğünde gazete bürosu alınıyor. Gazeteciler tehdit ediliyor." dedi.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Selahattin-Demirtas-Cizre-ye-giremedi--haberi-217941.html