1 Ocak 2014 Taşeron İşçilerin kadro beklentisi Taşeron maaşı -Taşeron Yasası

1 Ocak 2014 Çarşamba  01:10

Taşeron İşçilerin kadro beklentisi Taşeron maaşı - Taşeron Yasası. En son Taşeron İşçi güncel haberleri.Taşeron işçiler son dakika haberleri (1 Ocak 2014) Taşeron işçilerin kadro mücadelesi sürüyor! Taşeron işçiler için ümit var mı?, Taşeron işçilerin dertlerine çözüm bulunabilecek mi? Taşeron işçiler kadro alabilecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bakanlığının gündeminde olan kadın istihdamı, kıdem tazminatı ve taşeron işçiler sorununu taraflarla uzlaşma olmaması halinde, kasım ayında parçalı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getireceklerini söyledi.

Bayram tatili için geldiği Bursa'da, Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Mahfel Çay Bahçesi'nin açılışına katılan Bakan Çelik, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Çelik, çalışma hayatının önemli konularını taraflarla uzlaşarak çözmek istediklerinin altını çizdi. Çelik, şunları kaydetti:

"Çalışma Bakanlığı olarak, önümüzdeki dört beş başlıktan oluşan önemli gündem maddeleri var. Bunlardan bir tanesi kadın istihdamı, bir tanesi taşeron, işveren, işçiler ve tazminat sorunları gibi konulardır. Bunlarla ilgili bayram öncesinde işçi, işveren kesimiyle bir kez daha görüştük, 15 günlük bir süre istediler. Bayramdan sonra, kasımın ilk haftasında son bir kez daha bir araya geleceğiz. Uzlaşma sağlanırsa bunları hızlı şekilde Sayın Başbakanımıza, Bakanlar Kurulu'na ve oradan da TBMM'ye taşımış olacağız. Eğer uzlaşma sağlanamazsa o zaman parçalı bir şekilde, bütünlük içerisinde değil de daha lokal şekilde bunları parlamentoya taşımış olacağız. Şu anda bulunduğumuz durum bu."

"10 KASIM'A KADAR SÜRE VERDİK"

Taşeron uygulamasının emeğin sömürüsüne döndüğünün altını çizen Çelik, "Bunun sürdürülebilirliği yoktur. Mutlaka çözüm bulma konusunda yarın yine taraflar bir araya gelecek ve kendilerine 10 Kasım'a kadar süre verdik. Uzlaşma noktasına geleceklerine inanıyorum. Bu yasama yılında, seçimlerden önce sorunu çözme gayretindeyiz" diye konuştu.

Taşeron işçilerin dertlerinin çözümü ne zaman olacak? Sürer uzadıkça uzuyor taşeron işçi biran önce sorunlarının çözümünü beklerken araya yeni faktörler giriyor ve yeniden başa mı dönülüyor? Taşeron işçiler ile işverenlerin aynı masaya oturmasını Bakan Faruk Çelik istemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işverenleri aynı masaya oturtturdu ancak masadan bir uzlaşı kararı çıkmadı. TOBB kıdem tazminat hakkının yarıya düşürülmesini istedi. işte dün masada konuşulan ve istenenler:

UZLAŞI OLMADI

Çalışma Bakanı Çelik’in çağrısıyla bayram sonrası yapılan ilk kıdem toplantısından uzlaşma çıkmadı. TOBB, kıdem hakkının yarıya düşürülmesini, istifa eden işçilere fondan tazminat ödenmemesini istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın, kıdem tazminatını görüşmek için işçi ve işveren temsilcilerine verdiği “Kurban Bayramı sonrası buluşma” takvimi dün gerçekleşti.
15 güne düşürülsün Çalışma Bakanlığı teknik personeli ile Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve TOBB temsilcileri bir araya gelerek kıdem tazminatı fonu kurulması ve yeni bir kıdem sistemine geçilmesi konusunu görüştü.

Toplantıda TOBB’un işçilerin kazanılmış haklarını azaltmaya yönelik önerisi ve Hükümet’in kıdem taslağındaki işçi lehine yapılacak düzenlemelere muhalif tavrı dikkat çekti.
İşletmeye bağlanmaz Hükümet’in yeni bir kıdem fonu kurularak çalışanların kıdem alacağının bireysel hesaplarda tutulması ve buradan ödenmesi yönündeki taslağına karşı çıkan TOBB, kıdem fonu kurulmasını istemediklerini, mevcut durumun aynen kalmasını, bir yıla 30 gün olan işçi kıdem alacağının 15 güne düşürülmesini istedi.

Çalışma Bakanı Çelik, taslak çalışmayı anlatırken yeni fon sayesinde bir gün dahi çalışan işçilerin kıdem alabileceğini, üstelik kendi isteğiyle işten ayrılanların da kıdeme kavuşacağını bildirmişti. TOBB, fon kurulsa dahi kendi isteğiyle işten ayrılanlara fondan kıdem tazminatı ödenmesine karşı çıktı.

Aksi halde işçilerin işletmelerine bağlanamayacağını savunan TOBB, özellikle nitelikli personelin şirketler arasındaki geçişinin hızlanacağını belirtti. TOBB’un bu yaklaşımı işçi sendikalarında tepkiyle karşılandı.

Taraflar birbirlerinin hakkına saygılı olmalı’

Ön­ce­ki ak­şam Hak-İş’­in 38’in­ci ku­ru­luş yıl­ dö­nü­mü top­lan­tı­sı­na ka­tı­lan Ça­lış­ma Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­lik, iş­çi ol­ma­dan iş­ve­re­nin, iş­ve­ren ol­ma­dan da iş­çi­nin ola­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek ta­raf­la­rın bir­bir­le­ri­nin hak­la­rı­na say­gı­lı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Çe­lik, “Bi­zim uz­la­şı sö­züy­le de­mek is­te­di­ği­miz eme­ğin sö­mü­rü­sü­ne izin ver­me­den, iş­ve­re­nin re­ka­bet gü­cü­nü boz­ma­dan ta­raf­la­rı bir ma­sa­da top­la­mak­tı­r” me­sa­jı ver­di.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/1-Ocak-2014-Taseron-Iscilerin-kadro-beklentisi-Taseron-maasi-Taseron-Yasasi--haberi-200967.html