Ergün Atalay'dan taşeron işçi açıklaması

11 Aralık 2013 Çarşamba  14:20

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, üyeleri olmayan 15 yaşındaki taşeron işçilerin geleceğiyle ilgili olumsuz yaptırım içinde bulunmayacaklarını söyledi.

Atalay, Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri'nde yaptığı konuşmada, kıdem tazminatı meselesinin 1,5 aydır ülke gündemini meşgul ettiğini anlattı.

Türk-İş'in kıdem tazminatıyla ilgili olumsuz hiçbir durumun yanında olmayacağına dikkati çeken Atalay, Türkiye'de kıdem tazminatı alamayanların sayısının alanların 3 katı olduğuna işaret etti.

Söz konusu adaletsizliğe iktidarı, muhalefeti ve sendikalarıyla herkesin çözüm bulmak için çalışması gerektiğini kaydeden Atalay, bir milyona yakın taşeron işçinin ilkel şekilde çalıştığını belirtti.

Atalay, Türk-İş Genel Başkanı olmadan önce de taşeron işçilik ve kıdem tazminatıyla ilgili mücadele ettiğini anlatarak, "Demiryol-İş Başkanıyken bu konuyla ilgili konuşma yapıyordum çünkü taşeron olarak çalışan komşumuz, akrabamız, herkes olabilir. Türk- İş bu konuyu özellikle 5-6 senedir dile getiriyor. Gelinen noktada ülkeyi yönetenler, bu konuda bir şey yapmak zorunda. Verilen öneriler bizi yeterince tatmin etmiyor" şeklinde konuştu.

"Taşeron işçiler veya kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili hükümet önümüze teklif getirmedi" diyen Atalay, "Şu anda bin lira maaş alan arkadaşımıza işveren, ayda 83 lira 33 kuruşu kıdem tazminatı hesabına yatırıyor. Türk-İş, her yerde 30 günden bir saat geri gelecek hiçbir durumu kabul etmeyeceğini söylüyor. Bu konu, en büyük kırmızı çizgimizdir. Türk-İş olarak üyemiz olmayan 15 yaşındaki taşeron işçi kardeşimizin geleceğiyle ilgili olumsuz yaptırımın içinde olmayacağız" ifadesini kullandı. 

 - "Asgari ücretle geçinmek için doğaüstü güç lazım" 

Atalay, asgari ücretle ilgili de görüşmeler yapıldığını anımsatarak, "Bir insanın 810 liralık asgari ücretle geçinebilmesi için sihirbaz olması lazım. Asgari ücretle geçinmek için doğaüstü güç lazım. Evi de tek çocuğu da olsa geçinmesi mümkün değil. Türk-iş olarak asgari ücretin en düşük memur maaşı bin 600 lira olması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Ergun-Atalay-dan-taseron-isci-aciklamasi-haberi-199049.html