2014'te altının durumu ne olacak?

11 Aralık 2013 Çarşamba  13:35

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "İskontolu tahvil alımları başlarsa bundan böyle altın fiyatları 2014 yılında kademeli olarak aşağı gidebilir. Bu çerçevede ilk etapta altının onsu 1.070-1.050 dolar daha sonra da 1000 dolara kadar gerileyebilir. Ben 2014 yılı için altının onsu 1.250 dolardan 1000 dolarlara kadar gerileyebileceğini düşünüyorum" dedi.

2014 KRİTİK BİR YIL OLACAK

AA muhabirine altının 2014 yılında nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırımtürk, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) hala parasal sıkılaştırma konusunda karar veremediği için 2014 yılının kritik bir yıl olacağını, bugüne kadar yapılan Fed'in aylık toplantılarında dikkat çekilen konulardan biri olan ABD büyümesinin yüzde 3'ler civarında gerçekleştiğini yani bu konuda sıkıntı olmadığını ancak istihdam konusunda aylara göre çelişkili veriler geldiğini söyledi.


Enflasyon konusunda da sorun olmadığını ifade eden Yıldırımtürk, şunları kaydetti: "2008'deki finansal krizle birlikte Fed, diğer gelişmiş ülke merkez bankalarıyla piyasaya müdahale ederek, Q1, Q2 dediğimiz parasal genişlemeye gitti. Bununla beraber geçtiğimiz ocak ayında da daha önce 40-45 milyar dolar olan tahvil geri alımlarını, Q3 ile 85 milyar dolara çıkarttı ve hala o uygulanıyor. İlk etapta bu 85 milyar dolarlık tahvil geri alımlarında sınırlama bekleniyor ancak henüz onun kararını verebilmiş değil. Sonra da o mevcut 2 trilyon 200 milyar dolarlık piyasada fazla olan parayı çekme girişiminde bulunacak. Bu parasal sıkılaştırma özellikle gelişmekte olan ülkelerde gitmiş olan paraların o ülkelerdeki yerel para cinsinden yatırım araçlarına yatırılmıştı. Şimdi onlar da dolara çevrilecek ve dolar ülkesine dönecek. Bu bir noktada doların toparlanması anlamına geliyor" diye konuştu.

Yıldırımtürk, bütün bu gelişmelerden en çok altının etkileneceğini dile getirerek, 2014 yılı mart ayı sonunda, parasal sıkılaştırmaya başlanması halinde "altın fiyatları düşebilir, biz şimdiden açık altın pozisyonu oluşturalım, açığa satalım" gibi pozisyonlar olabildiğini ancak işsizlik başvuruları gibi istihdamın göstergesi olan aylık veriler olumsuz geldiğinde pozisyonların kapatıldığını ve altın düşecek derken tam tersine yükselişe geçtiğini anlattı.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/2014-te-altinin-durumu-ne-olacak-haberi-199026.html