Taşeron haberleri ve son dakika gelişmeleri (19 Kasım 2013)

19 Kasım 2013 Salı  09:29

Taşeron işçiler son dakika haberleri (19 Kasım 2013) Taşeron işçilerin durumu ne olacak? Taşeron işçiler kadro alabilecek mi? Başbakan Erdoğan'ın verdiği Taşeron işçi talimatı çözüm olacak mı? Taşeron sorunu için çözüm arayışları devam ederken, Taşeron sayısının da artması neye işaret ediyor?

"10 KASIM'A KADAR SÜRE VERDİK"

Taşeron uygulamasının emeğin sömürüsüne döndüğünün altını çizen Çelik, "Bunun sürdürülebilirliği yoktur. Mutlaka çözüm bulma konusunda yarın yine taraflar bir araya gelecek ve kendilerine 10 Kasım'a kadar süre verdik. Uzlaşma noktasına geleceklerine inanıyorum. Bu yasama yılında, seçimlerden önce sorunu çözme gayretindeyiz" diye konuştu.

Taşeron işçilerin dertlerinin çözümü ne zaman olacak? Sürer uzadıkça uzuyor taşeron işçi biran önce sorunlarının çözümünü beklerken araya yeni faktörler giriyor ve yeniden başa mı dönülüyor? Taşeron işçiler ile işverenlerin aynı masaya oturmasını Bakan Faruk Çelik istemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işverenleri aynı masaya oturtturdu ancak masadan bir uzlaşı kararı çıkmadı. TOBB kıdem tazminat hakkının yarıya düşürülmesini istedi. işte dün masada konuşulan ve istenenler:

UZLAŞI OLMADI

Çalışma Bakanı Çelik’in çağrısıyla bayram sonrası yapılan ilk kıdem toplantısından uzlaşma çıkmadı. TOBB, kıdem hakkının yarıya düşürülmesini, istifa eden işçilere fondan tazminat ödenmemesini istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın, kıdem tazminatını görüşmek için işçi ve işveren temsilcilerine verdiği “Kurban Bayramı sonrası buluşma” takvimi dün gerçekleşti.
15 güne düşürülsün Çalışma Bakanlığı teknik personeli ile Türk-İş, Hak-İş, TİSK ve TOBB temsilcileri bir araya gelerek kıdem tazminatı fonu kurulması ve yeni bir kıdem sistemine geçilmesi konusunu görüştü.

Toplantıda TOBB’un işçilerin kazanılmış haklarını azaltmaya yönelik önerisi ve Hükümet’in kıdem taslağındaki işçi lehine yapılacak düzenlemelere muhalif tavrı dikkat çekti.
İşletmeye bağlanmaz Hükümet’in yeni bir kıdem fonu kurularak çalışanların kıdem alacağının bireysel hesaplarda tutulması ve buradan ödenmesi yönündeki taslağına karşı çıkan TOBB, kıdem fonu kurulmasını istemediklerini, mevcut durumun aynen kalmasını, bir yıla 30 gün olan işçi kıdem alacağının 15 güne düşürülmesini istedi.

Çalışma Bakanı Çelik, taslak çalışmayı anlatırken yeni fon sayesinde bir gün dahi çalışan işçilerin kıdem alabileceğini, üstelik kendi isteğiyle işten ayrılanların da kıdeme kavuşacağını bildirmişti. TOBB, fon kurulsa dahi kendi isteğiyle işten ayrılanlara fondan kıdem tazminatı ödenmesine karşı çıktı.

Aksi halde işçilerin işletmelerine bağlanamayacağını savunan TOBB, özellikle nitelikli personelin şirketler arasındaki geçişinin hızlanacağını belirtti. TOBB’un bu yaklaşımı işçi sendikalarında tepkiyle karşılandı.

‘Taraflar birbirlerinin hakkına saygılı olmalı’

Ön­ce­ki ak­şam Hak-İş’­in 38’in­ci ku­ru­luş yıl­ dö­nü­mü top­lan­tı­sı­na ka­tı­lan Ça­lış­ma Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­lik, iş­çi ol­ma­dan iş­ve­re­nin, iş­ve­ren ol­ma­dan da iş­çi­nin ola­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek ta­raf­la­rın bir­bir­le­ri­nin hak­la­rı­na say­gı­lı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Çe­lik, “Bi­zim uz­la­şı sö­züy­le de­mek is­te­di­ği­miz eme­ğin sö­mü­rü­sü­ne izin ver­me­den, iş­ve­re­nin re­ka­bet gü­cü­nü boz­ma­dan ta­raf­la­rı bir ma­sa­da top­la­mak­tı­r” me­sa­jı ver­di.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, şartlarını iyileştirmek istediği 1,7 milyon taşeron işçiye Yüksek Hakem Kurulu'ndan (YHK) müjdeli karar çıktı. Ancak henüz uygulanamayan bu kararla ilgili süreç şöyle gelişti:

*Hak-İş'e bağlı Öz Büro İş Sendikası, uzun uğraşlardan sonra sağlık alanında zor şartlarda çalışan taşeron işçilerin önemli bir bölümünü sendika üyesi yapmayı başardı.
*Taşeron işçilerin çalıştığı şirketle toplu sözleşme masasına da oturan sendika, anlaşma sağlayamadı.

Yüzde 5+5 zam aldı

*Bunun üzerine sendika, yasal hakkını kullanıp Yüksek Hakem Kurulu'na (YHK) başvurdu. YHK da, yetkisini kullanıp uyuşmazlık maddelerini tek tek inceledi.

*Enflasyon ve hayat şartlarını dikkate alan YHK, işçilerin maaşına 2013'ün birinci ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 artı 5, 2014 için de yine yüzde 5 artı 5 zam yapılması yönünde karar aldı.
*Bunun üzerine Öz Büro İş Sendikası da, YHK kararını götürüp taşeron şirketten kararların aynen uygulanmasını istedi.

*Ancak taşeron şirket, devletten işi çok küçük bir kârla ihaleyle aldığını, YHK kararlarını uygulaması halinde iflas edeceğini belirterek, zam ve diğer sosyal hakları devletin ödemesini istedi.

Bunu uygulayamayız

*Sendika bu sefer de kurum yöneticilerinin kapısını çaldı. Bürokratlar, taşeron şirketle yaptıkları ihalenin Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olduğunu, dolayısıyla yapılmış ihale şartlarını sonradan değiştirmeleri halinde suç işlemiş sayılacaklarını, Sayıştay'ın kendilerine "ihaleye fesat karıştırmak"tan işlem yapabileceğini söylediler.

KİK'ten de ‘hayır' çıktı

*YHK'dan çıkmış resmi kararı uygulatabilmek için bu sefer Kamu İhale Kurulu'na (KİK) başvuruldu. KİK yöneticileri de, işçilere verilecek ücretlerin ihalede belirlendiğini, ihale süresi tamamlanmadan işçilere zam yapılmasının ihaleye fesat karıştırmak suçundan cezayı gerektirdiğini bildirdiler.
*KİK ve kurum yetkililerinin YHK kararlarını ancak önümüzdeki yıl yenilenecek ihaleye eklenecek maddelerle uygulanabileceğini söyledikleri de belirtildi.

Çözümün adresi Çalışma Bakanı

Konuya ilişkin bilgi veren Öz Büro İş Sendikası Başkanı Muharrem Özkaya, taşeron işçilerin örgütlenmesi için büyük mücadeleler verdikten sonra, YHK kararıyla 1,7 milyon taşerona örnek teşkil edecek bir gelişmeyi yakaladıklarını söyledi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in, "Taşeron işçileri örgütleyecek sendika arıyorum" sözleriyle kendilerini cesaretlendirdiğini belirten Özkaya, "Biz Sayın Bakan'dan aldığımız cesaretle görevimizi yerine getirdik. Şimdi düğümü çözmesi için kendisini bekliyoruz. YHK kararlarının taşeron işçilerde de uygulanmasının önünü açacak yasal destek istiyoruz" dedi.

Bayram mesaisi ve 35 gün kıdem

YHK zammın dışında, sendikanın toplu iş sözleşmesi masasında talep ettiği bir dizi sosyal ve ekonomik hakkı da taşeron işçiye resmi olarak verdi. Taşeron işçiler, her yıl ekim ayında 200 lira yakacak yardımı ve dini bayramlarda 60'ar lira harçlık, haftalık 45 saat çalışma, fazla mesailerin yüzde 50 zamla ödenmesi, yılda 35 gün kıdem tazminatı, sebepsiz işten atılma durumunda 8 aylığa kadar iş güvencesi tazminatı gibi önemli haklar elde etti. Ayrıca yılda 45 güne kadar mazeret izni, çocuk başına 20 lira çocuk yardımı, ücretsiz toplu taşıma kartı, bayramlarda çalışma halinde 3 yevmiye, yılda 20 TL ikramiye aldılar.
Kaynak: Bugün



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Taseron-haberleri-ve-son-dakika-gelismeleri-19-Kasim-2013--haberi-197000.html