Taşeron işçiler son dakika haberleri (20 Haziran 2013)

20 Haziran 2013 Perşembe  09:13

Taşeron işçiler son dakika haberleri (20 Haziran 2013) Taşeron işçilerin kadro mücadelesi sürüyor! Taşeron işçiler için ümit var mı?, Taşeron işçilerin dertlerine çözüm bulunabilecek mi? Taşeron işçiler kadro alabilecek mi? Taşeron işçilerin kadro taleplerine sözleşme ile karşılık veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise eleştirilerin hedefinde!

Taşeron işçi yasası ne zaman çıkacak?

Gittikçe kördüğüm olup çözülmeyi bekleyen Taşeron işçiler artık umutlarını kaybetmek üzere. Taşeron işçilerin sesi olmaya devam eden Habera ekibi olarak kulislerde yaptığımız araştımalarda hükümetin konu ile ilgili çalışmalar yaptığı ancak açıklamak için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğu yönünde..

Ancak bıçağın kemiğe zaten dayalı olduğu taşeron işçiler kervanına Büyükşehir Yasası ile birlikte Mart 2014'te kapanacak belediye ve İl Özel İdarelerinde çalışan binlerce işçi sözleşmeleri biter bitmez acı zulüm işsiz kalmak korkusuyla karşı karşıya kalacakalar.

Normal şartlar altında sözleşmeler yenilenirse kimse işsiz kalmayacak ancak Büyükşehir yasası ile birlikte tüm belde belediyelerinde çalışan taşeron işçiler ilçe belediyelerine ilhak olacağından zaten mevcut kadrosu olan belediyeler sözleşmesi biten taşeron işçilerle herhalde yeni bir sözleşme yapmayacaklar.İşte asıl büyük risk ve korku bundan sonra başlayacak.

Taşeron işçileri bekleyen bu tehlike yalnızca belediyelerin kapanması ile değil zaten hali hazırda okullarda ve diğer kamu kurumlarında çalışan bütün sezonluk işçiler için de geçerli.

Taşeron işçilerin kadro mücadeleri sürerken adeta sahipsiz olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan kardeşlerimize ait gün geçmiyorki yeni haberler gelmesin.Zaten kronik hale gelen kadro alamama sıkıntılarının yanı sıra maaş alamayan, hatta aylardır düzensiz maaş alamayan, içeride alacağı üç kuruş için işini bırakamayan ve her şekilde çalışmaya mahkum kardeşlerimiz için vicdanların biraz daha hassas olması gerektiğini aynı zaman da da hükümetin bir an önce yapılan bu haberler vasıtası ile çözüm sürecini hızlandırmasını diliyoruz.

Habera ekibi olarak önceki gün Milas'ta hayatını kaybeden 6 taşeron işçi kardeşimize de Allah'tan rahmet, acılı ailelerine de sabır diliyoruz.

Tüm taşeron işçi kardeşlerimize sabır diliyoruz..

KADRO İSTİYORLAR

Okulların kapanmasıyla birlikte, alt işveren tarafından ya farklı yerlere kaydırılan ya da çıkışları verilen taşeron işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kadro konusunda adım atmasını istiyor.

Haber A, taşeronların sesi olmaya devam ediyor. Tüm yurttan gelen mailler ve şikayetler, özellikle üniversite hastanelerinde taşeron sisteminin işçiler için büyük bir sorun olduğunu gösteriyor.

Türkiye'nin kangreni olan taşeronlaşmanın hala önü alınamadı. Taşeronlaşma giderek artıyor. Peki hükümet bunun önünü almak için neler yapıyor? Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan taşeron içinin neler istediğini 8 başlık altında belirtti.

1. Kapsam netleşiyor

Yeni düzenlemede hangi işlerin taşerona verilebileceği konusu net olarak düzenlenecek. Böylece muvazaalı taşeronlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

2. Kanuna aykırı taşeronlaşmaya son

Kanunda belirtilen konuların dışında taşeron işçisi istihdam edilirse, bu işçiler asıl işverenin işçisi kabul edilecek. Ancak bu konuda kararı idare değil yargı verecek. Şu an müfettiş raporuyla muvazaa tespiti yapılabiliyor.

3. Yıllık izinde hak kaybı olmayacak

Şu an özellikle kamudaki taşeron işçileri, her yıl taşeronun değişmesi sebebiyle yıllık izin kullanamıyor. Yeni sistemde izinler ilk işe giriş tarihine göre hesaplanacak. Taşeron firma değişse bile izin hakkı önceki çalışmalar da dikkate alınarak hesaplanacak.

4. Kıdem tazminatı korunacak

Mevcut uygulamada yine taşeron şirketlerin her yıl değişmesi sebebiyle taşeron işçiler kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Yeni sistemde işçilerin kıdem tazminatı fonda tutulacak. Ayrıca kamu ihalelerinde kıdem tazminatı için ayrı kaynak verilecek. Taşeron işçisi ne zaman ayrılırsa ayrılsın tazminatını alabilecek.

5. İş güvenliğinde boşluk olmayacak

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında taşeron işçisi ile asıl işveren işçisi arasında fark olmayacak. Asıl işveren her iki işçiye karşı da eşit sorumlulukta olacak. Mevcut uygulamada dolaylı olarak yer alan sorumluluk, "doğrudan sorumluluk" haline getiriliyor.

6. Ücretten kaçış yok

Asıl işveren, her ay taşeron tarafından işçilere ücretin ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Ödenmeyen ücretleri kendisi ödeyecek ve taşeronun hesabından kesecek. Şu an pek çok işyerinde fiilen uygulanan durum bir anlamda yasal zemine kavuşmuş olacak.

7. Ücretler eşit olacak

Taşeron işçilerinin ücreti,asıl işverenin işçileri emsal alınarak belirlenecek. Mahkemeler de ücret takdir ederken, asıl işverenin ödediği ücretleri emsal kabul edecek. Böylece asıl işverenin 3000 TL ücret ödediği bir iş için taşeron asgari ücretli işçi çalıştıramayacak.

8. İhaleler en az üç yıllık olacak

Kamuda temizlik, güvenlik ve ulaştırma gibi işler için her yıl ihaleye çıkılıyor. Bu durumda taşeron işçisi pek çok haktan mahrum kalıyor. Bundan sonra ihaleler en az üç yılda bir yapılacak. Böylece taşeron işçisinin kıdeme bağlı hakları koruma altına alınmış olacak.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Taseron-isciler-son-dakika-haberleri-20-Haziran-2013--haberi-185181.html