Taşeron işçiler son dakika haberleri (16 Haziran 2013)

16 Haziran 2013 Pazar  09:27

Taşeron işçiler son dakika haberleri (16 Haziran 2013) Taşeron işçilerin kadro mücadelesi sürüyor! Taşeron işçiler için ümit var mı?, Taşeron işçilerin dertlerine çözüm bulunabilecek mi? Taşeron işçiler kadro alabilecek mi? Taşeron işçilerin kadro taleplerine sözleşme ile karşılık veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise eleştirilerin hedefinde! 

Taşeron işçiler taşeron sistemi gündeme taşıyor! Haber A, taşeron işçilerin sesi olmak için yeni bir çalışma başlatıyor. Bundan sonra il il taşeron temsilcileriyle görüşüp, kendi kentlerindeki kamu kurumlarında çalışan taşeronların sorunlarını gündeme taşıyacak.

Habera.com yapılmayanı yapıyor, taşeron işçilerin sorunlarını gündeme taşıyor. Bugüne kadar taşeron sisteminin sorunlarını gündeme taşıyan, yalan yanlış haberler yerine sistemin taşeron işçileri açlığa mahkum ettiğini anlatan Habera.com, gelen yorumları da ilgili bakanlıklara gönderdi.

SİZİN SESİNİZ OLMAK İSTİYORUZ

Amacımız, yaygın medya gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın müjde diye duyurduğu haberleri size aynen aktarmak değildir. Biz, işçi bir aileden gelen bakanın son düzenlemesinin aslında taşeronların dertlerine dermek olmadığını biliyor, ona göre hareket ediyoruz. Taşeron işçiler, pansuman tedavi istemiyor. Bu sistemin teşhisi bellidir. Madem, kamuda taşeronlar personel eklikliği nedeniyle çalışıyor o zaman bu işçilere de mesai arkadaşlarının yararlandığı haklardan yararlanmalı, kadro verilmelidir.

GELİN EL ELE VERELİM

Peki bu sürede neler yapabiliriz? Birlikten kuvvet doğar ilkesiyle sizlerin sesini duyurmayı amaçlayan HaberA.com, haber yorumlarla sizden destek istiyor. Haberimizin altına, yaşadığınız il ve çalıştığınız kurumu yazabilir oradaki eksiklikleri bizlere bildirebilirsiniz. Şimdi birlik zamanı... 

Giresun Kamu Şirket İşçileri Derneği, Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Beytullah Şahin’i ziyaret ederek, işçi sorunlarını aktardı.


Dernek Başkanı Hamza Türkmen, Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı bulunan Kurumlarda taşeron işçi olarak çalışmakta olan üyelerimizin bir takım sorunlarını Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Beytullah Şahin’e ilettiklerini belirtti.


Türkmen yaptığı açıklamada, “Sorunlarımızın en önemlisi olan maaşların zamanında alamadığımızı bu konu ile alakalı neler yapılabileceği hakkında bilgi alış verişinde bulunduk. Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Beytullah Şahin gerekli talimatları vererek bu mağduriyetin giderileceğini, sonraki aylarda da bu konunun takipçisi olacağını belirtti. Hizmet alımı yolu ile çalışan personellerin kamuda hizmet kalitesini üst seviyelere çıkarttığını belirterek yeni yapılanmadaki yerlerinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Beytullah Şahin işçilerimizin daima yanlarında olduklarını söyledi. Kamu Şirket İşçileri Derneği Yönetim Kurulu olarak, her seferinde sorunlarımızla yakinen ilgilenen, her daim işçilerimizin yanında olduğunu belirten Giresun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Beytullah Şahin’e teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

Haber A, taşeronların sesi olmaya devam ediyor. Tüm yurttan gelen mailler ve şikayetler, özellikle üniversite hastanelerinde taşeron sisteminin işçiler için büyük bir sorun olduğunu gösteriyor.

Türkiye'nin kangreni olan taşeronlaşmanın hala önü alınamadı. Taşeronlaşma giderek artıyor. Peki hükümet bunun önünü almak için neler yapıyor? Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan taşeron içinin neler istediğini 8 başlık altında belirtti.

1. Kapsam netleşiyor

Yeni düzenlemede hangi işlerin taşerona verilebileceği konusu net olarak düzenlenecek. Böylece muvazaalı taşeronlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

2. Kanuna aykırı taşeronlaşmaya son

Kanunda belirtilen konuların dışında taşeron işçisi istihdam edilirse, bu işçiler asıl işverenin işçisi kabul edilecek. Ancak bu konuda kararı idare değil yargı verecek. Şu an müfettiş raporuyla muvazaa tespiti yapılabiliyor.

3. Yıllık izinde hak kaybı olmayacak

Şu an özellikle kamudaki taşeron işçileri, her yıl taşeronun değişmesi sebebiyle yıllık izin kullanamıyor. Yeni sistemde izinler ilk işe giriş tarihine göre hesaplanacak. Taşeron firma değişse bile izin hakkı önceki çalışmalar da dikkate alınarak hesaplanacak.

4. Kıdem tazminatı korunacak

Mevcut uygulamada yine taşeron şirketlerin her yıl değişmesi sebebiyle taşeron işçiler kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Yeni sistemde işçilerin kıdem tazminatı fonda tutulacak. Ayrıca kamu ihalelerinde kıdem tazminatı için ayrı kaynak verilecek. Taşeron işçisi ne zaman ayrılırsa ayrılsın tazminatını alabilecek.

5. İş güvenliğinde boşluk olmayacak

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında taşeron işçisi ile asıl işveren işçisi arasında fark olmayacak. Asıl işveren her iki işçiye karşı da eşit sorumlulukta olacak. Mevcut uygulamada dolaylı olarak yer alan sorumluluk, "doğrudan sorumluluk" haline getiriliyor.

6. Ücretten kaçış yok

Asıl işveren, her ay taşeron tarafından işçilere ücretin ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Ödenmeyen ücretleri kendisi ödeyecek ve taşeronun hesabından kesecek. Şu an pek çok işyerinde fiilen uygulanan durum bir anlamda yasal zemine kavuşmuş olacak.

7. Ücretler eşit olacak

Taşeron işçilerinin ücreti,asıl işverenin işçileri emsal alınarak belirlenecek. Mahkemeler de ücret takdir ederken, asıl işverenin ödediği ücretleri emsal kabul edecek. Böylece asıl işverenin 3000 TL ücret ödediği bir iş için taşeron asgari ücretli işçi çalıştıramayacak.

8. İhaleler en az üç yıllık olacak

Kamuda temizlik, güvenlik ve ulaştırma gibi işler için her yıl ihaleye çıkılıyor. Bu durumda taşeron işçisi pek çok haktan mahrum kalıyor. Bundan sonra ihaleler en az üç yılda bir yapılacak. Böylece taşeron işçisinin kıdeme bağlı hakları koruma altına alınmış olacak.






Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Taseron-isciler-son-dakika-haberleri-16-Haziran-2013--haberi-184847.html