Taşeron işçiler son dakika haberleri (13 Haziran 2013)

13 Haziran 2013 Perşembe  09:14

Taşeron işçiler son dakika haberleri (13 Haziran 2013) Taşeron işçilerin kadro mücadelesi sürüyor! Taşeron işçiler için ümit var mı?, Taşeron işçilerin dertlerine çözüm bulunabilecek mi? Taşeron işçiler kadro alabilecek mi? Taşeron işçilerin kadro taleplerine sözleşme ile karşılık veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise eleştirilerin hedefinde!

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde DİSK’e bağlı Dev-Sağlık-İş üyesi 414 işçi, hastane yönetiminin iş sözleşmelerinde yeniden taşeron firma üzerinden iş sözleşmesi imzalatmak istemesi üzerine 2 gün iş bırakmıştı. İşçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı.

Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi ile "güvence" sözleşmesi imzalayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi emekçileri Türkiye'de bir ilke imza atarak taşeron sistemde asıl işverenle sözleşme imzalayan ilk taşeron işçiler oldu.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

İş güvencesi sözleşmesi ile özlük haklarını koruma altına alan işçiler 2 gün sonrasında tekrar işlerinin başına döndü. 2 gündür hastane önünde sabahlayan emekçiler Dev Sağlık-İş Marmara Bölge Temsilcisi Hasan Yönden ve Döner Sermaye İta Amiri Prof. Dr. Şükrü Hatun'un açıklaması sonrası büyük coşku yaşadı. Birbirlerine sarılan ve göz yaşlarını tutamayan işçiler taleplerini kabul ettirdi ve asıl işveren ile sözleşme imzaladı.

DİRENİŞ KAZANIM GETİRDİ

1 Temmuzdan itibaren yeni bir taşeron firma ile işe devam edecek olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, işçileri yeni taşeron firmanın sözleşmesini imzalamaya zorluyordu. Bunu kabul etmeyerek 2 gün iş bırakan emekçiler bu sabah süresiz grev ilan etmişti. İşçilerin kararlı duruşu Üniversite'ye geri adım attırdı. Bundan sonra taşeron firma ile asıl işveren muhatap olacak ve şirket değişimleri sırasında yaşanacak hukuksuzluklara asıl işveren müdahil olacak. (Kocaeli/EVRENSEL)


ASIL İŞVEREN İLE İMZALANAN SÖZLEŞME:

Temizlik İşçileri İşe Başlama Güvence Sözleşmesi
1- Kocaeli Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi (Üst işveren) olarak şu anda hastanemizde çalışan temizlik işçilerinin şirket değişimleri sırasında özlük hakları ve güvenceleri bakımından yasal olarak kazanılmış tüm haklarını korumayı,
2- Bu sözleşme öncesinde ve sonrasında devam eden mahkemelerde kazanılmış hakların çalışanlarımıza tam olarak yansıtılmasının sağlanmasını,
3- Şirket değişimleri sırasında yeniş sözleşme yapılan şirketlerin işçiler aleyhine yapacağı her türlü hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizi ve üst işveren olarak müdahil olacağımızı taahhüt ediyoruz.

Sakarya - Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ , Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası ile yaptığı toplu iş sözleşmesi kapsamında taşeron işçileri kadrosuna alacak.

Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen imza töreninde konuşan SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, yeni yapılanmadaki değişimin SEDAŞ'ın bölgedeki faaliyetlerinin başarısını daha da artıracağını söyledi.

"Yüklenici firmalardan alınan hizmetlerin SEDAŞ bünyesinde yürütülecek olmasından dolayı mutluyuz" diyen Güven, böylelikle önceliklerinin ve hedeflerinin daha iyi karşılanacağına inandığını anlattı.

Güven, şunları kaydetti:

"Şirketimizin imajı ve kurumsal itibarı açısından da değerlendirildiğinde bu yeni yapılanma çalışanların sahada SEDAŞ'ı temsil etmesi nedeniyle oldukça önemlidir. Yaptığımız çalışmalarla çevremize artı değer katıyor ve bu anlamda her yıl büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Gebze'de 2011-2015'te 380 milyon tutarında yatırım yapacağız. Bu miktarın önemli bir kısmı ise SCADA ve OSOS projeleri için ayrıldı. Bu projemizle ilgili çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz."

Haber A, taşeronların sesi olmaya devam ediyor. Tüm yurttan gelen mailler ve şikayetler, özellikle üniversite hastanelerinde taşeron sisteminin işçiler için büyük bir sorun olduğunu gösteriyor.

Türkiye'nin kangreni olan taşeronlaşmanın hala önü alınamadı. Taşeronlaşma giderek artıyor. Peki hükümet bunun önünü almak için neler yapıyor? Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan taşeron içinin neler istediğini 8 başlık altında belirtti.

1. Kapsam netleşiyor

Yeni düzenlemede hangi işlerin taşerona verilebileceği konusu net olarak düzenlenecek. Böylece muvazaalı taşeronlaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

2. Kanuna aykırı taşeronlaşmaya son

Kanunda belirtilen konuların dışında taşeron işçisi istihdam edilirse, bu işçiler asıl işverenin işçisi kabul edilecek. Ancak bu konuda kararı idare değil yargı verecek. Şu an müfettiş raporuyla muvazaa tespiti yapılabiliyor.

3. Yıllık izinde hak kaybı olmayacak

Şu an özellikle kamudaki taşeron işçileri, her yıl taşeronun değişmesi sebebiyle yıllık izin kullanamıyor. Yeni sistemde izinler ilk işe giriş tarihine göre hesaplanacak. Taşeron firma değişse bile izin hakkı önceki çalışmalar da dikkate alınarak hesaplanacak.

4. Kıdem tazminatı korunacak

Mevcut uygulamada yine taşeron şirketlerin her yıl değişmesi sebebiyle taşeron işçiler kıdem tazminatına hak kazanamıyor. Yeni sistemde işçilerin kıdem tazminatı fonda tutulacak. Ayrıca kamu ihalelerinde kıdem tazminatı için ayrı kaynak verilecek. Taşeron işçisi ne zaman ayrılırsa ayrılsın tazminatını alabilecek.

5. İş güvenliğinde boşluk olmayacak

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında taşeron işçisi ile asıl işveren işçisi arasında fark olmayacak. Asıl işveren her iki işçiye karşı da eşit sorumlulukta olacak. Mevcut uygulamada dolaylı olarak yer alan sorumluluk, "doğrudan sorumluluk" haline getiriliyor.

6. Ücretten kaçış yok

Asıl işveren, her ay taşeron tarafından işçilere ücretin ödenip ödenmediğini kontrol edecek. Ödenmeyen ücretleri kendisi ödeyecek ve taşeronun hesabından kesecek. Şu an pek çok işyerinde fiilen uygulanan durum bir anlamda yasal zemine kavuşmuş olacak.

7. Ücretler eşit olacak

Taşeron işçilerinin ücreti,asıl işverenin işçileri emsal alınarak belirlenecek. Mahkemeler de ücret takdir ederken, asıl işverenin ödediği ücretleri emsal kabul edecek. Böylece asıl işverenin 3000 TL ücret ödediği bir iş için taşeron asgari ücretli işçi çalıştıramayacak.

8. İhaleler en az üç yıllık olacak

Kamuda temizlik, güvenlik ve ulaştırma gibi işler için her yıl ihaleye çıkılıyor. Bu durumda taşeron işçisi pek çok haktan mahrum kalıyor. Bundan sonra ihaleler en az üç yılda bir yapılacak. Böylece taşeron işçisinin kıdeme bağlı hakları koruma altına alınmış olacak.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Taseron-isciler-son-dakika-haberleri-13-Haziran-2013--haberi-184604.html