Taşeron düzenlemesi neler getiriyor

24 Mayıs 2013 Cuma  17:43

Taşeron işçilerle ilgili düzenleme tamamlanmak üzere. Taşeron işçi çalıştırma koşulları bir kez daha yenileniyor. Kadro taleplerinin yer almadığı bu düzenlemede, asıl işveren ödenmeyen maaşlardan sorumlu tutulurken, devletin firmaya ödedeği bedel üzerinden maaş belirlenecek. İşte taşeron işçilerle ilgili yapılan yeni düzenleme;

Taşeron işçilerin kadro taleplerini görmezlikten gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sorunların giderilmesi amacıyla yeni bir paket hazırladı. Peki bu düzenlemelerde neler var? Medyaya sızan bilgilere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taşeron sistemin en önemli eleştiri noktası olan ücret ödemeleri konusunda, asıl işvereni sorumlu tutmayı planlıyor. Taşeron firma, maaşları ödememesi halinde asıl işveren sorumlu tutulacak ve maaşlar ödenecek. 

MAAŞLARA DÜZENLEME

Bakanlığın bu konudaki bir diğer düzenlemesi ise maaşlardaki dengesizlik. Örneğin, uzmanlık gerektiren bir alanda, çoğu lisans mezunun olan bu çalışanlara asgari ücret ödeniyor. Firma ise işsizlik oranlarının arkasına sığınarak, devletten aldığı paradan bu çalışanlara sadece asgari ücret ödüyor. Devlet yeni düzenlemeyle, firmanın devletten aldığı paranın belirli bir oranının çalışana ödenmesini isteyecek. Bir diğer ifadeyle bir personel için 3 bin 500 lira alan firma, o çalışana asgari ücret ödeyemeyecek.

KIDEM TAZMİNATLARI VE TATİLLER

Bakanlığın kontrol altına almayı istediği bir diğer husus ise kıdem tazminatları. Çoğu taşeron firma bunları ödemekten kaçıyor. Yeni düzenlemeyle bakanlık bu işçilerin sosyal haklarını güvence altına alacam. Tatil süreleri de çalışma kapsamında değerlendirilecek ve hak kaybı yaşanmaması sağlanacak.

FAZLA MESAİ VE EMEKLİLİK GÜVENCESİ YİNE YOK!

Asgari ücretlinin üzerinde durduğu en büyük sorunlardan olan fazla mesai konusunda yine bir düzenleme yapılmıyor. Taşeron işçiler, çalıştığı kurumlarda fazla mesaiye zorlanırken en büyük tartışma konularından birisi de bu çalışanlara ilişkin iş tanımlarının bulunmaması. Bir gün şoförlük yapan çalışan ertesi gün amirinin isteğiyle tuvalet temizleyebiliyor.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Taseron-duzenlemesi-neler-getiriyor-haberi-182984.html