'Kürtler ana dilde eğitimden vazgeçmez'

6 Ekim 2012 Cumartesi  23:22

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, anadilde eğitimin bir hak olduğunu, bu hakkın mutlaka tanınması gerektiğini söyledi. Kürtçe adı olan çocukların Kürtçe konuşamadığını anlatan Ensarioğlu, "Anadil hakkından Kürtlerin vazgeçmeyeceğini söyleyerek, azınlık değiliz ancak azınlıkların haklarından yararlanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ensarioğlu, Diyarakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nce Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen "Anadili Politikaları" adlı toplantıya katıldı.

Kürt sorununun çözümünde ve yeni anayasa çalışmasında en önemli meselenin anadil konusu olduğunu kaydeden Ensarioğlu, bugüne kadar Kürt sorunu denilince akla, etnik bir kimliğin inkarı geldiğini, bugün ise ulus devletin 80 yıl sonra bu inkardan vazgeçtiğini ifade etti.

"KÜRTLER KENDİ DİLLERİNDE EĞİTİM YAPMALI"

Bugün Kürtlerin demokratik haklarının tartışıldığını, bir ulusun ulus olmasının en önemli şartlarından birinin dil olduğunu anlatan Ensarioğlu, resmi ve eğitim dili olmayan dillerin yaşatılmasının çok zor olduğunu kaydetti.

Cumhuriyet'ten önce çok kültürlü bir yapının bulunduğunu, bu yapı içerisinde Kürtlerin de kendi dillerinde eğitim yapabildiğini aktaran Ensarioğlu, Cumhuriyet'ten sonra da belli bir süre bölgede medrese kültürü sayesinde Kürtçe ve Zazaca eğitim yapıldığını, ancak bugün bölgede medreselerin kalmadığını söyledi.

"ÇOCUKLARIMIZ KÜRTÇE BİLMİYOR"

Dünya globalleştiği için gelinen noktada dili korumanın çok zor olduğunu ifade eden Ensarioğlu, ana dilde eğitimin bir hak olduğunu söyleyerek bu konuda yeterli alt yapının bulunmadığını söyledi. Eğitimin alt yapısının 5 yıl süreceğini anlatan AK Partili Ensarioğlu, Kürtçe adı olan çocukların Kürtçe konuşamadığını söyledi. Kürtlerin ana dilde eğitimi istediklerini ve bunun Türkiye kamuoyuna iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Ensarioğlu, ana dilde eğitimin demokratik bir insan hakkı olduğunu söyleyerek, Kürtlerin bunu pazarlık haline getirmeyeceğini; ancak anadil taleplerinden de hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini söyledi. İstanbul'da Rum ve Ermeni okulları olduğunu ve bunların eğitim dillerinin İngilizce, Fransızca olduğunu söyleyen Ensarioğlu şöyle konuştu:

"Bunlar milli eğitimin okulları. Bu dillerde eğitim veriliyor. Bunların dışında İngilizce ve Fransızca eğitim veren okullar da bulunuyor. Sadece mesele Kürtlere gelince, sırf 'siz azınlık değilsiniz' deniliyor. Azınlık değilim, ama azınlık hakkı da bana tanınmıyor. Bu nasıl birşey. Eğer çoğunluksam, eşit yurttaşsam eşitlik hukukun uygulanması gerekiyor."



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/-Kurtler-ana-dilde-egitimden-vazgecmez--haberi-165014.html