2012 DGS soruları ve cevapları

16 Temmuz 2012 Pazartesi  10:05

2012 yılı DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavı bugün gerçekleştirildi. ÖSYM tarafından yapılan DGS ile ilgili yapılan açıklamada basımevinden kaynaklanan hata nedeniyle 4 sorunun iptal edildiği açıklandı. İşte DGS ile ilgili tüm detaylar;

ÖSYM bu gün yani 15 Temmuz 2012 tarihinde yapılan DGS sınavı soru kitapçıkları hakkında bir açıklama yaptı. İşte ÖSYM'nin DGS hakkında yaptığı o açıklama... 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ösym), bugün yapılan 2012-Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'nda az sayıda soru kitapçığında dört soruda basımevi kaynaklı baskı bozukluğu tespit edildiğini bildirdi. Açıklamada, "Bu sorular iptal edilecek ve ilgili testte cevabı bulunan tüm adayların bu sorulara doğru cevap verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapılacaktır." denildi. 

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "2012-Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 15 Temmuz 2012 tarihinde 130 bin 258 adayın katılımı ile uygulanmıştır. Sınavda kullanılan az sayıda soru kitapçığında dört soruda basımevi kaynaklı baskı bozukluğu tespit edilmiştir. Bu sorular iptal edilecek ve ilgili testte cevabı bulunan tüm adayların bu sorulara doğru cevap verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapılacaktır. Konu ile ilgili teknik ve idari inceleme başlatılmıştır. Sınavın temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı madde analizleri tamamlandıktan sonra yayımlanacaktır." 

DGS SINAVI NEDİR?

DGS (dikey geçiş sınavı)'ye; meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön-lisans programlarından en çok 5 yıl önce mezun olmuş olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabiliyor. 

DGS temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Sınav, sözel ve sayısal bölümden oluşuyor ve 3 saat sürüyor. DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının, ön-lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön-lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde ediliyor. Sınav sonunda Lisans Öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere kazandıkları üniversiteler tarafından Lisan Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanıyor.
 
Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlardan ders sorumluluğu yükleniyor. Hazırlık programının süresi 2 yarıyıl. İstisnai durumlar söz konusu ise bir yarıyıl daha uzatılma durumu olabiliyor. Programda aldığı derslerden en fazla 2 dersten başarısız olan öğrenciler, başarısız oldukları dersleri üçüncü sınıfta almak kaydıyla, 3. sınıfa kaydedilir. 2 dersten fazla dersten başarısız olanlar ise üniversiteyle ilişiği kesilir. Lisans öğrenimine Hazırlık programı uygulayan açık öğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversiteyle ilişiği kesilmez.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/2012-DGS-sorulari-ve-cevaplari--haberi-155610.html