Deniz Gezmiş'in 40 yıl önceki görüntüleri

7 Mayıs 2012 Pazartesi  23:29

Can Dündar’ın hazırladığı "Delikanlım İyi Bak Yıldızlara" adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Can Dündar’ın hazırladığı, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yaşamlarından kesitler sunan "Delikanlım... İyi Bak Yıldızlara" belgeselinin ilk gösterimi dün Ataşehir’deki Deniz Gezmiş Parkı’nda yapıldı. Can Dündar, Deniz Gezmiş’in 40 yıl sonra bulunan o görüntülerini Medya Mahallesi programında Ayşenur Aslan’a anlattı.

"YENİ DENİZ GEZMİŞ’LERİN YOLUNU AÇMIŞ OLALIM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, annelere ”Çocuklarınıza daha güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsanız, çocuklarınıza ’Bu ülkede Deniz Gezmiş ve arkadaşları bağımsız, özgür bir Türkiye için mücadele ettiler, sen de örnek al ve sen de bağımsız Türkiye için mücadele et’ deyin ki, yeni nesil Deniz Gezmişler’in yolunu açmış olalım” dedi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamının 40. yılı nedeniyle Ataşehir’deki Deniz Gezmiş Parkı’nda anma töreni düzenlendi.

Törene eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile katılan Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, bugünün aynı zamanda Hıdrellez olduğunu hatırlatarak, vatandaşların Hıdrellez Bayramı’nı kutladı.

Bugünün, Hızır ile İlyas’ın buluştuğu, baharın geldiği gün olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ”İçimiz kıpır kıpır, doğa kıpır kıpır, insanoğlu kıpır kıpır” dedi.

İnsanlık tarihinin verilen mücadelelerle dolu olduğunu, demokrasi, özgürlükler, insan hakları, kadın-erkek eşitliği için ağır bedeller ödendiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

”Biz de ağır bedeller ödedik. Onlardan bir kısmını, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını burada anıyoruz. Bu sabah evden erken çıktım. Önce Karşıyaka Mezarlığı’na uğradım. 3 güzelim insanın mezarına, 3’er karanfil bıraktım. İlk kez oluyor bu. CHP Genel Başkanı olarak, o devrimcileri selamlamak, onları anmak
benim görevimdi, o görevimi yerine getirdim. Onlar bedel ödediler, çocuklarımız daha güzel bir dünyada yaşasın, bu ülkeye özgürlük gelsin, kadın-erkek eşitliği sağlansın, ülkemiz bağımsız olsun diye. Ama üzülerek şunu da söyleyeyim, nasıl oldu da bu güzelim ülkede, bir ülkenin Devlet Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nı parmak işaretiyle yanına çağırır ve o da koşa koşa gider oraya.

Hangi çağda yaşıyoruz. Mustafa Kemal’in bağımsız Türkiyesi’nin Dışişleri Bakanı böyle olabilir mi? Her zaman söylüyorum, yine de söyleyeceğim, bu ülkede yurtsever, devrimci, özgürlükçü, adaletten yana olmak zordur ama bu ulusun çocukları bütün zorlukları başaracaktır.” 

Kılıçdaroğlu, bağımsız, özgür, onurlu Türkiye’yi hep beraber kuracaklarını ifade ederek, kitaplarında ödün vermek bulunmadığını söyledi. 


”Onlar da duymuşlardır...” 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hayata ve zalimlere karşı direneceklerini kaydederek, şöyle devam etti:

”Hep mazlumun yanında, yüreği insan sevgisiyle dolu olan insanların yanında olacağız. Onun için mücadele ediyoruz, mücadeleyi sürdüreceğiz. Baskı nereden gelirse gelsin, baskıyı kim yaparsa yapsın, baskının önünde boyun eğmeyeceğiz, baskıya karşı direneceğiz. Çünkü bu ülkenin özgürlüğü ve
bağımsızlığı için mücadele edenler bedel ödediler. Bedel ödenecekse, buradan söylüyorum, CHP Genel Başkanı olarak söylüyorum, bedel ödenecekse, o bedeli de ödemeye razıyız. Yeter ki ülkemizde demokrasi ve adalet olsun.

Gelinen nokta iç açıcı değil. Toplum, medya, üniversiteler nefes alamıyor. Her alanda baskı var ama baskıya direnmek hepimizin ortak görevidir.
Baskıya direnme konusunda, baskıcılara, zalimlere karşı direnme konusunda CHP olarak bize destek vermeye hazır mısınız? Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ruhu hep aramızda olacak. Onlar da duymuşlardır... Bir Deniz Gezmiş vardı, şimdi binlerce Deniz Gezmiş olmalı, binlercesi gezmeli, binlercesi direnmeli, binlercesi zalime karşı direnmeli. Onların bize, çocuklarımıza bıraktıkları güzel mirası gelecek kuşaklara taşımak bizim elimizde. Annelerin elinde. Anneler, çocuklarınıza daha
güzel bir Türkiye bırakmak istiyorsanız, çocuklarınıza ’Bu ülkede Deniz Gezmiş ve arkadaşları bağımsız, özgür bir Türkiye için mücadele ettiler, sen de örnek al ve sen de bağımsız Türkiye için mücadelel et’ deyin ki, yeni nesil Deniz Gezmişler’in yolunu açmış olalım.”

”Delikanlım... İyi Bak Yıldızlara” adlı belgeseli hazırlayan Can Dündar’ı da kutlayan Kılıçdaroğlu, ”Pek çok şeyi yeni öğreneceğiz, bundan sonra da öğreneceğimiz çok şey olabilir. Onun belgeseli, gelecek kuşakların aydınlanması için çok önemli bir kilometre taşıdır” dedi.

Kılıçdaroğlu, yaşama, zalimlere, zulmedene karşı direnmenin doğalarında olması gereken bir unsur olduğunu belirterek, ”İnsanoğlu zulme karşı hep direnmiştir. Sonunda yenilenler hep zalimler olmuştur, yine onlar yenilecektir. Yeter ki biz bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayalım” diye
konuştu.

Delikanlım... İyi Bak Yıldızlara” belgeseli gösterildi

Törende, daha sonra gazeteci-yazar Can Dündar’ın hazırladığı ve 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mücadeleleri ve yaşamlarından kesitlerin, dönemin tanıklarının ağzından anlatıldığı ”Delikanlım... İyi Bak Yıldızlara” adlı belgesel gösterildi.

Dönemin tanıkları ve Deniz Gezmiş’in arkadaşlarının anlatımlarıyla döneme damgasını vuran olayların ekrana taşındığı ve adını Nazım Hikmet’in bir dizesinden alan belgeselde, Bora Gezmiş, Ertuğrul Kürkçü, Mustafa Yalçıner, Gökalp Eren, Hacı Tonak, Mehmet Asal, Ergin Konuksever, Halit Çelenk, Şule
Albayraktaroğlu, Celal Doğan, Cemil Gezmiş o dönemi anlatıyor.

Şiir ve mektupları Tuncel Kurtiz’ın seslendirdiği belgeselde, Deniz Gezmiş’e dair daha önce yayınlanmayan yurt içi ve dışı arşivlerden derlenen fotoğraf ve görüntüler de yer alıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, belgeselin sonunda Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idama götürülme sahnelerinin anlatıldığı son bölümünde duygulandıkları görüldü.

Zülfü Livaneli konser verdi

Anma töreninde daha sonra Zülfü Livaneli konser verdi. Livaneli, ”Biz Türkiye’de aklımızın erdiği anda devrimci olduk ve son nefesimizi devrimci olarak vereceğiz. Bu, zaman oldu antiemperyalizm, zaman oldu antikapitalizm, zaman oldu Atatürk devrimciliği biçiminde oldu. Biz her zaman devrimci kaldık, devrimci kalmaya devam edeceğiz” dedi.

Livaneli, 40 yıl önce, bu gecenin sabahında, Gezmiş, Aslan ve İnan’ın avukatları olarak Halit Çelenk ve Mükerrem Erdoğan’ın idamlara katıldığını ve tutanak tuttuğunu hatırlatarak, ”Mükerrem Erdoğan sabah bize gelmişti ve idamın bütün ayrıntılarını anlatmıştı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in kahramanlıklarını,
ölüme bile saygı duymayan o dönemin zalimlerinin keyifle sigara içtiklerini anlatmışlardı. O gün biz bu düzenden, bu zulümden nefret etmiştik. 40 yıl sonra nefretimiz daha büyük. Onların isimleri kalmadı, cisimleri kalmadı ama Denizler burada, büyük bir kitleyle anılıyor” diye konuştu.

Konserin sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Can Dündar ile Zülfü Livaneli’ye plaket ve çiçek verdi.

Can Dündar, halka bugüne kadar küçük bir ekrandan hitap etmeye çalıştıklarını, bugün nihayet büyük ekranlara ve meydanlara çıktıklarını ve bunun heyecanını yaşadığını belirterek, ”Delikanlım’ı size, Delikanlı’mın adını taşıyan bir parkta, Delikanlı’mın heykelinin önünde gösterebilmenin de onurunu
yaşıyorum. CHP Genel Başkanı’na, yıllar sonra bir genel başkanı, karanfiller elinde, mezarlıkta görebilme onurunu yaşattığı için teşekkür ediyorum” dedi.

Anma törenine, Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile Deniz Gezmiş’in dava arkadaşları ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Sayfa Adresi: http://www.habera.com/Deniz-Gezmis-in-40-yil-onceki-goruntuleri-haberi-146830.html